Rijstevlaai

In december ging ik naar de kerstmarkt in Maastricht. Daar hoort natuurlijk een puntje Limburgse vlaai bij!

Dit was mijn allereerste stuk rijstevlaai ooit en dat wilde ik zelf ook eens proberen te maken.

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 200 gram bloem
  • 5 gram gist
  • 3 theelepels suiker
  • 1 snufje zout
  • 30 gram roomboter (gesmolten)
  • 1 ei (45 gram)
  • 70 milliliter melk (op kamertemperatuur)

Voor de vulling:

  • 700 milliliter melk
  • 2 theelepels vanille aroma
  • 115 gram dessertrijst
  • 100 gram suiker
  • 2 eieren (losgeklopt)

Voor de topping:

  • 400 milliliter slagroom
  • 3 eetlepels suiker
  • Chocolade

Bereiding:

  1. Doe de ingrediënten voor de bodem in een kom. Kneed tot een zacht en soepel deeg. Dit kan je met een machine doen of je doet het handmatig. Dek het deeg vervolgens af en laat rijzen tot het verdubbeld is, dit duurt ongeveer 60 minuten.
  2. Na 45 minuten begin je met het maken van de vulling. Breng de melk met de vanille aroma aan de kook. Voeg daarna de suiker en dessertrijst toe en laat op laag vuur gaar worden. Blijf regelmatig door roeren en laat indikken tot een vochtige pap.
  3. Zodra het deeg is verdubbeld rol je dit uit op een met bloem bestoven werkblad. Vet de taartvorm in en bedek deze nu met het deeg. De overlappende randjes kan je makkelijk weghalen door er met je deegroller overheen te rollen.
  4. Prik gaatjes in de bodem met een vork en laat deze vervolgens nog even afgedekt rusten voor zo’n 15 minuten. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.
  5. Als de dessertrijst gaar is haal je de pan van het vuur en roer je de losgeklopte eieren door de vulling. Giet deze vervolgens op de bodem en zet je vlaai voor 25 minuten in de voorverwarmde oven. De vlaai is klaar als de vulling gestold is.
  6. De vlaai moet helemaal afkoelen voordat je de slagroom gaat aanbrengen. Klop de slagroom samen met de suiker stijf en breng deze aan op de taart. Maak af door er wat chocolade boven te raspen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s